35. Poglavlje (Ders)

Nije li začuđujuće da hafizi (koji znaju Kur’an napamet) ne razumiju stanja sufija (arifa)? Kao što to Allah kaže, "I ne slušaj nijednog krivokletnika"*364 (on je vlastiti doušnik). Kada kaže: "Ne slušaj šta kaže onaj", (on isto postupa i s tobom) "prezrena, klevetnika, onoga koji tuđe riječi prenosi..."*365

Kur’an je čudesan čarobnjak, pun žara i očaravajući, koji otvoreno govori na uho neprijatelju, da bi ovaj čuo ne shvatajući smisao i ne osjećajući zadovoljstvo; ili istog časa uništava svako razumijevanje. "Allah je zapečatio srca njihova."*366To je posebna milost kada Bog zapečati uho onome ko sluša bez razumijevanja, koji raspravlja bez razumijevanja. Bog je pun milosti, i Njegova kazna je puna rnilosti, i Njegov zasun*367 je pun milosti. Ne kao onaj zasun koji se otvara, jer je Njegova milost neopisiva. Ako seja podijelim na dijelove koji me čine, to će biti Njegovom beskrajnom milošću,*368 Njegovom voljom da otvori zasun, Njegovom prirodom Onoga koji otvara i kome nema sličnog.

Pazite, ne optužujte bolest i smrt, za mene to su prividi: ono što ubija, to su Njegova milost i Njegova neuporedivost. Taj nož ili taj mač koji nam se pokazuje (bolest i smrt) služi da bi se umirilo zlo oko stranaca, da zlokobne*369 oči svjetovnog i nečistog ne bi opazile tajnu tog ubojstva.

364 Kur’an.LXVDI,10

365 Kur’an,LXVIU.11do12.

366 Kur’an, II, 7.

367 Djelovanje.

368 Njegovo zadovoljstvo.

369 Prljave.